Olie

Hvorfor jeg gik med Flow Hive

“Det ser da meget nemt ud”, tænkte jeg, da jeg første gang så en video med et Flow Hive. Bierne passer sig selv og så tapper man bare honningen, når den er klar. En slags “bistade-for-dummies”.

Da jeg besluttede mig for at skulle have bier, læste jeg op på det igen og blev lidt mere klar over, hvad det egentlig gik ud på. I bund og grund er det et traditionelt bistade med yngelmagasiner og et honningmagasin på toppen – den store forskel er bare, at honningen kan tappes flydende, når magasinerne er fyldte og den derfor ikke skal slynges.

Jeg kan godt være nem at begejstre over nye ting, især hvis det er ting, der virker meget smarte. Og det synes jeg virkelig det her stade så ud til at være. Det er nærmest et møbel i sig selv, man kan have stående i sin have, og så har det små vinduer som gør, at man kan kigge ind til bierne uden at genere dem.

Så i september bestilte jeg et Flow Hive 2 i cedertræ med syv honningmagasiner. Der er plads til 10 rammer i yngelkassen (de har ca samme mål som Langstroth), og jeg købte en ekstra yngelkasse med fra starten, så der er plads til at udvide bifamilien.

Det er ikke det billigste stade, men jeg fandt en rabat til det på nettet som hjalp lidt (du kan spare €50 med dette link), og da honningen kan tappes direkte fra stadet, behøver jeg heller ikke anskaffe mig udstyr til slyngning. Men måske det bare er en dårlig undskyldning til mig selv 😉

Stadet kom i tre kasser; en kasse med “the frames”, altså honningmagasinerne, der gør Flow Hive specielt, en kasse med selve stadet og en kasse med det ekstra magasin.

Det var nemt at samle og alt, ligefra skruer til bits til søm til yngeltavler, var med. Den eneste, der måske kunne mangler, var tråd til tavlerne – men her har jeg erfaret at der er stor forskel på, hvad man foretrækker.

Da jeg blev færdig med at samle, var det tid til at oliere stadet, og da det er cedertræ købte jeg en spand cedertræsolie fra Pinotex som har en smule pigment men virkelig fremhæver træets farve og giver stadet glød. To gange har det fået, og så har taget som afslutning fået to gange sort maling for lidt ekstra beskyttelse og finish.

Mine bier er ikke kommet endnu, så stadet er ikke sat op og jeg har ingen erfaringer med det i daglig brug – men nu er det klar til at blive taget i brug 🙂

2 thoughts on “Hvorfor jeg gik med Flow Hive

 1. Kati Holt

  Hej er du kommet videre med dit flowhive? Er meget nysgerrig på, om det er et godt alternativ til et traditionel bistade.
  Vh kati

  Reply
  1. Lars Post author

   Hej Kati!

   Ja, jeg udvidede med et ekstra sidste år, så jeg nu har to (overvejer et tredje 🙂).

   Arbejdsgangene i løbet af sæsonen er de samme (tjek af yngelleje, dronefratagning m.m.), men jeg oplever at honninghøsten er super nem. Og jeg behøver ikke samme mængde af rammer (og dermed heller ikke så mange, der skal vaskes og smeltes om).

   Mvh
   Lars

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *